BizzIT Digital - Senaste Digitala Nyheter

Här finns våra artiklar & bloggar från våra olika skribenter.

Tesla vill hyra ut solceller till husägare

Teslas vd Elon Musk låter via Twitter meddela att företaget kommer göra det möjligt för husägare att hyra solceller till ett förmånligt pris.

Elon Musk liknar erbjudandet vid att ha en ”skrivare som skriver ut pengar”, detta då det går att spara tusenlappar på elräkningen genom att placera solceller på taket.

Om allt går enligt planerna kommer Teslas erbjudande till Sverige och andra europeiska länder redan nästa år. En titt på företagets webbplats avslöjar att avgiften hamnar på 900 kronor och att det kommer finnas tre olika storlekar att välja mellan.

Fortsätt läs mer
  2 Träffar
2 Träffar

"Upphandlingar av säkerhetskonsulter tar för lite hänsyn till kvaliteten"

De senaste åren har visat oss att it är svårt, det är riskfyllt och det kan ge fullkomligt oanade konsekvenser. Vi har sett myndighetsskandaler där hyperkänslig information visat sig vara placerad på hårddiskar någonstans, oklart var. Dessutom har de hanterats av icke säkerhetsklassad personal som aldrig skulle klara de enklaste säkerhetsutvärderingar om det gällt ett väktaruppdrag i tunnelbanan. Information om skyddade identiteter, patientuppgifter, militära skyddsobjekt och mycket annat har legat fullt öppna.

Vi har läst om många skräckexempel från myndighetsvärlden. Där finns Stockholms Landstings Vårdguiden eller 1177 som hade lagrat patientuppgifter öppet på internet. Svenska kraftnät la ut utvecklingen av styrsystemen för landets elnät på icke säkerhetsklassad personal och så förstås Transportstyrelsens totala haveri med extremt hemliga uppgifter. Antagligen finns många fler som inte nått offentligheten. Den privata sektorn hanterar också en hel del säkerhetsklassad information och här finns också säkerhetsproblem. Men av naturliga skäl hanterar myndigheter betydligt mer säkerhetsklassad information.

Att det finns stora kunskapsbrister i ledningarna för dessa myndigheter är inget nytt. Utvecklingen har gått fort och hos alltför många ledningspersoner som de facto fattar beslut om olika säkerhetsalternativ är kunskapen om it i allmänhet och it-säkerhet samt riskexponeringen låg för att inte säga mycket låg. Troligen beroende på att nämnda snabba utveckling gjort att det ledningspersonerna en gång studerade inte har samma relevans för verksamheten längre och att det krävs ny, eller i alla fall kompletterande kompetens.

Fortsätt läs mer
  4 Träffar
4 Träffar

H&M och Cristina Stenbeck investerar i digital skönhetstjänst

Med målet att digitalisera skönhetsbranschen grundade Nina Akbari och Arbilina Nissan bokningsplattformen Dashl under 2016.

Tjänsten matchar kunder med frisörer, nagelteknologer, makeupartister och skönhetspersonal. Via Dashl kan kunderna se stylisternas verk och välja prisnivå, och därefter få en personlig rekommendation. Dessutom erbjuder Dashl bokningar till hemmet eller kontoret.

Nu får affärsidén stöd av välrenommerade aktörer på modemarknaden. Både klädjätten H&M och Cristina Stenbeck har valt att investera när Dashl tar in totalt 13 miljoner kronor i nytt kapital.

Fortsätt läs mer
  4 Träffar
4 Träffar

Apple-chefen varnar Trump för handelskrigets effekter

Apple kan drabbas hårt av Donald Trumps planerade importtullar på kinesiska varor, menar teknikjättens vd Tim Cook.

Teknikjätten Apples vd Tim Cook och USA:s president Donald Trump diskuterade under söndagen effekterna av de amerikanska handelstullarna på kinesisk import, rapporterar Reuters. 

Enligt presidenten argumenterade Apple-chefen för att tullarna kan skada bolaget, i synnerhet eftersom den koreanska konkurrenten Samsung inte är föremål för samma tariffer. Apple har den största delen av bolagets tillverkning i Kina.

Fortsätt läs mer
  3 Träffar
3 Träffar

Storytel möter konkurrens - tappar andelar på 20 procent

"Vi har vuxit bra i många år".

Ljudboksappen Storytel lanserades 2005 av Jon Hauksson och Jonas Tellander. Företaget har varit något av en framgångssaga och haft både en snabb tillväxt och en ledande ställning på den svenska e-boksmarknaden. 

Men nu verkar trenden ha vänt. Den senaste förlusten uppgick till 89 miljoner kronor och marknadsandelarna i Sverige har minskat med 20 procent under de senaste fyra åren. Det skriver Di Digital. Storytels vd Jonas Tellander säger till Di Digital att företaget fortsätter att koncentrera sig på att attrahera nya kunder, inte på de sjunkande marknadsandelarna.

Fortsätt läs mer
  34 Träffar
Taggad i:
34 Träffar

Fraktjätten startar drönarbolag: "Ett stort historiskt steg"

"Kan bli först ut med att bedriva kommersiell drönarverksamhet".

Det amerikanska logistikföretaget UPS har precis som många andra fraktbolag experimenterat med drönarleveranser. Nu rapporterar fraktbolaget att de ansökt om tillstånd hos det amerikanska flygfartsverket om att driva ett kommersiellt drönarnätverk i USA.

UPS har startat ett nytt dotterbolag kallat UPS Flight Forward som man hoppas ska stå bakom den första fullt certifierade drönarverksamheten i USA.

Fortsätt läs mer
  22 Träffar
Taggad i:
22 Träffar

Sverigeaktuella jätten siktar på börsen redan i september

Kontorsuthyraren Wework har siktet inställt på en börsnotering redan i september. Det är tidigare än vad många investerare trott.

Wework lämnade in en konfidentiell ansökan om börsnotering i slutet av 2018. Ansökan väntas bli publik i augusti vilket innebär att börsdebuten blir av månaden efter, uppger källor till Wall Street Journal.

Företaget träffar Wall Street-banker den här veckan för att diskutera ett lån på 5-6 miljarder dollar. 

Fortsätt läs mer
  30 Träffar
30 Träffar

Tesla: Model 3 äter försäljningen av Model S

Teslas försäljning i Kalifornien av sin bilmodell Model S har påverkats negativt av lanseringen av den lägre prissatta Model 3. 

Kalifornien är Teslas hemmadelstat och bolagets största marknad i USA. 

I fjol svarade delstaten för 40 procent av de amerikanska registreringarna av Model S. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till analysfirman Dominion Enterprises.

Fortsätt läs mer
  30 Träffar
30 Träffar

It-konsulterna ångar på – "fortsatt stark efterfrågan"

De börsnoterade it-konsultbolagen blir allt färre som en följd av de uppköp och sammanslagningar som sker i snabb takt. Bara under de senaste månaderna har Acando köpts upp av CGI, och dessutom är Tieto på väg att slås ihop med Evry.

De kvarvarande bolagen är emellertid mitt uppe i rapportsäsongen nu, och medan en del andra branscher, som banksektorn, har svikit rejält i rapportfloden håller it-konsultbolagen fortfarande ångan uppe. Företag som HiQ och Ework talar till och med om rekordsiffror för andra kvartalet.

Hans Werner, vd för analysföretaget Radar, säger genomsnittspriserna på den svenska konsultmarknaden stiger.

Fortsätt läs mer
  28 Träffar
28 Träffar

USA-politiker vill ge Facebook högre böter för Cambridge Analytica-skandalen

Den 12 juli föreslog Federal Trade Commission (FTC) att Facebook ska böta 5 miljarder dollar (motsvarande 47 miljarder kronor) i sviterna efter skandalen kring det brittiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer det amerikanska justitiedepartementet troligtvis att godkänna förslaget den här veckan, detta trots att flera politiker anser att böterna är alldeles för låga. Till exempel anser den republikanska senatorn Marsha Blackburn att de borde vara på 50 miljarder dollar, detta då företagets omsättning för 2018 låg på 55,8 miljarder dollar.

Under onsdagen är det dags för en ny kvartalsrapport från Facebook och enligt analytikerna kan det bli tal om det tredje kvartalet i rad där man presenterar ett resultat som är bättre än prognoserna. Med andra ord lär det inte bli några större problem för företaget att betala böterna på 5 miljarder dollar.

Fortsätt läs mer
  48 Träffar
48 Träffar