Vår redaktionella blog från våra olika författare
1 minut lästid (287 ord)

Svenska teknikföretaget går i konkurs – två år efter att ha nått miljardvärdering

Svenska teknikföretaget går i konkurs – två år efter att ha nått miljardvärdering
Svenska teknikföretaget går i konkurs – två år efter att ha nått miljardvärdering

Några av Yanzis produkter – som skulle användas i kontorsfastigheter. Foto: Press och TT.
Det svenska teknikföretaget Yanzi går i konkurs – bara två efter att det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus köpt upp bolaget för över 1 miljard kronor.
 

I mitten av 2018 köpte det det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus upp en majoritet av aktierna i det svenska teknikföretaget Yanzi Networks.

Affären var värd över 500 miljoner kronor, och hela bolaget värderades till över 1 miljard kronor, enligt Di Digitals tidigare uppgifter.

Affärsidén var att sälja en mjukvaruplattform med tillhörande sensorer för större fastigheter, som bland annat skulle ge sänkta energikostnader och bättre temperaturer i byggnaderna.

Men sedan dess har det mesta gått utför för det Kista-baserade bolaget. I fjol slutade den tidigare vd:n Ulf Wretskog och flera anställda varslades om uppsägning. Intäkterna har inte lyft, utan summerades i det senaste bokslutet från 2018 till blygsamma 18 Mkr.

Nu har problemen kulminerat i att Yanzi hamnat på finansiellt obestånd och ansökt om konkurs, vilket framgår av handlingar från Solna tingsrätt

Enligt sajten Breakit, som var först att rapportera om nyheten, ska konkursboet inte ha haft några större skulder. I stället har storägaren Pegasus helt enkelt beslutat sig för att sluta finansiera den kraftigt förlustdrivande verksamheten.

”Det har funnits en försäljningsprocess där Pegasus, och det finns ju flera aktieägare, känt sig klara med bolaget och där man har försökt sälja det. Men sen har man inte fått vad man förväntat sig i köpeskilling som jag har förstått det”, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson från Cirio Advokatbyrå till Breakit.

Han uppger vidare att en försäljningsprocess är inledd för tillgångarna i bolaget och att ”intresset hittills varit stort”. 

 
Techjättarnas vd:ar hårdgrillades i kongressen – "...
Börsraketen Evolution Gamings vd vill ha mer: ”Fin...

Relaterade inlägg

 

Kommentarer (0)

Inga kommentarer här ännu

Skriv dina kommentarer

  1. Kommentera som en gäst.
0 Tecken
Bilagor (0 / 3)
Dela din plats

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.bizzit.se/