Vår redaktionella blog från våra olika författare
1 minut lästid (145 ord)

Instagram riskerar jätteböter – anklagas för att lagra biometriska data

En ny stämningsansökan mot Instagram och dess ägare Facebook anklagar bilddelningsappen för att otillåtet och olagligt lagra människors biometriska data, rapporterar Business Insider

Enligt stämningsansökan använder sig Instagram av ansiktsigenkänningsverktyg som använder ansiktsdata för att identifiera människor och skapa en "ansiktsmall" som sparas i dess databas. Något som Instagram själva uppger i sitt användaravtal.

Problemet uppstår enligt stämningsansökan i att Instagram automatiskt även skannar människors ansikten i andra användares inlägg, även om de inte använder Instagram eller har godkänt avtalet. Något som bryter mot lagen i Illinois i USA.

Stämningsansökan vill nu se skadestånd för upp till 100 miljoner Instagram-användare, vilket kan innebära att Facebook skulle kunna behöva betala upp till 500 miljarder dollar, motsvarande cirka 4,3 biljoner kronor.

I en kommentar till Business Insider säger Facebooks talesperson Stephanie Otway att stämningsansökan saknar grund och att Instagram inte använder sig av den ansiktsigenkänningsteknologi som beskrivs.

Amazon erbjuder tillgång till kvantdator via molne...
CDON om Amazons intåg: ”Inte nödvändigtvis negativ...

Relaterade inlägg

 

Kommentarer (0)

Inga kommentarer här ännu

Skriv dina kommentarer

  1. Kommentera som en gäst.
0 Tecken
Bilagor (0 / 3)
Dela din plats

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.bizzit.se/