Vår redaktionella blog från våra olika författare
1 minut lästid (200 ord)
Utvald 

Google pressas om integritet – två stämningar på en vecka

I går öppnades en grupptalan mot Google i Kalifornien där företaget anklagas för att bryta mot användarnas integritet genom att samla information om vad de tittar på online och hur de söker trots att de använder det som kallas inkognitoläge, rapporterar Reuters.

Det handlar om data som samlas in via sådant som Google Analytics, Google Ad Manager och andra applikationer oavsett om användarna klickar på Googles annonser. Det här leder enligt grupptalan till att Google lär sig allt inte bara om användarnas vanor och vänner utan också om ”de mest intima och potentiellt pinsamma saker”.

Omfattar miljontals användare

Grupptalans krav mot Google ligger på totalt fem miljarder dollar, drygt 46 miljarder kronor och tanken är att den ska kunna omfatta miljontals Googleanvändare som sedan i juni 2016 använt sig av inkognitoläget.

En presstalesperson för Google framhåller att företaget kommer att försvara sig kraftfullt mot anklagelserna.

– Som vi tydligt anger varje gång du öppnar en ny inkognitoflik, har webbplatser möjlighet att samla in information om din surfaktivitet, säger han.

Så sent som för några dagar sedan stämde delstaten Arizona Google för att företaget följer sina användares rörelser via Androidmobilerna. Och i EU pågår en GDPR-granskning av Googles hantering av platsdata.

Expertmyndigheten lanserar ny näthandel: ”Ett stor...
Svenskar näst mest sårbara – stor risk att utsätta...

Relaterade inlägg

 

Kommentarer (0)

Inga kommentarer här ännu

Skriv dina kommentarer

  1. Kommentera som en gäst.
0 Tecken
Bilagor (0 / 3)
Dela din plats

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.bizzit.se/