Vår redaktionella blog från våra olika författare
3 minuters lästid (535 ord)

Analytiker: Stopp i flödet för Kinas techbolag – torka väntar Europa

Analytiker: Stopp i flödet för Kinas techbolag – torka väntar Europa
Analytiker: Stopp i flödet för Kinas techbolag – torka väntar Europa

Den amerikanska analysfirman Startup Genome samlar varje år in data för att ranka och jämföra 150 startup-städer över hela världen.

Nu har Startup Genome gjort en djupdykning i hur corona-pandemin har påverkat startupinvesteringar i olika länder under årets första två månader.

Bilden som framträder är en dramatisk minskning av riskkapitalinvesteringar i Asien och framför allt Kina.

I Kina har antalet serie A-rundor minskat med 61 procent, i Asien som helhet 46 procent. Relativt resten av världen minskade antalet kinesiska riskkapitalrundor med 57 procent under januari och februari. Rapporten använder november-december 2019 som utgångspunkt och bygger på data från den finansiella databasen Pitchbook.

I Europa ökade antalet finansieringsrundor något under årets två första månader enligt Startup Genome. I Sverige rivstartade bolagen 2020 och tog in totalt närmare 5 miljarder kronor under januari.

Men viruset uppträdde som bekant först i Kina och landet var först med att införa restriktioner och karantäner. I Sverige och i större delen av Europa märktes virusets ekonomiska effekter av på allvar först en bit in i mars.

Arnobio Morelix, som är innovationschef på Startup Genome, tror därför att coronaeffekten så småningom kommer att synas även i statistiken för Europa.

”Givet den globala ekonomiska kris som Covid-19 har utlöst förväntar vi oss att startupinvesteringarna kommer att minska även i Europa”, säger han till Di Digital

Om resten av världen påverkas på samma sätt som Kina kan det innebära en nedgång i riskkapitalinvesteringarna på motsvarande nästan 300 miljarder kronor under 2020. Det skulle i sin tur kunna fälla många startupbolag, som i tillväxtfasen brukar ta in nytt riskkapital med 12 till 18 månaders mellanrum, konstaterar Arnobio Morelix.

”Det här är en väldigt speciell och turbulent situation för startupbolag över hela världen. Men å andra sidan skapar kriser möjligheter. Vid tiden för den förra finanskrisen grundades över 50 enhörningsbolag”, säger han.

Ser ni några tecken på en återhämtning i Kina?

”Ingen vet vad som väntar, men vi ser en liten ökning i aktiviteten i Kina. Långsamt börjar vi se att företag börjar komma igång igen och att personalen arbetar från kontoren. Men vi vet inte hur djupt fallet blir.”

Den svenske entreprenören Tom Xiong, som driver ett techbolag i Shanghai och är rådgivare till bland annat det svenska börsbolaget Bambuser och stora utgifter hade sagt upp mycket personal medan andra hade försökt hitta nya produkter eller sätt att få intäkter.

”Det man ska komma ihåg är att under en sån här kris finns det ingen som kan rädda en. Investerarna är inte så himla sugna på att stoppa ner pengarna i ett svart hål som kan fortsätta hur länge som helst”, sade han bland annat.

Men trots det allvarliga läget hade få kinesiska bolag stängt ned helt och hållet, konstaterade Tom Xiong.

 

I Sverige och Europa har startupbolag uttryckt en oro för att krisen kommer att täppa till riskkapitalkranarna.

I en enkät från Startup Sweden - som är en del av Tillväxtverket - med 501 tillfrågade tillväxtbolag, uttryckte en dryg majoritet en oro för att riskkapitalet ska torka ut.

En genomgång av de svenska riskkapitalrundorna för mars visade inte på någon tvärnit. De största rundorna låg på ungefär samma nivå som månaden innan.

Trycket ökar på Amazon – anställer ytterligare 750...
Rekryteringsprocess i coronatider? Så görs det på ...

Relaterade inlägg

 

Kommentarer (0)

Inga kommentarer här ännu

Skriv dina kommentarer

  1. Kommentera som en gäst.
0 Tecken
Bilagor (0 / 3)
Dela din plats

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.bizzit.se/